Wandelen voor Diabetes Challenge slaat aan

Geplaatst door: Davy

De training voor de Hilversumse Diabetes Challenge (HDC) is in volle gang. Elke maandagavond leggen dertig Hilversumse wandelaars een afstand van 5, 7,5 of 10 kilometer af als voorbereiding op de HDC, die op 22 september plaatsvindt. Wie nog mee wil wandelen, is welkom, zegt begeleider en bedrijfsarts Marco Straatman.

Onder begeleiding van zorgverleners van de SEHZ, het samenwerkingsverband van zorgverleners in Hilversum-Zuid, trekken de wandelaars door de Hilversumse dreven, bossen en heidevelden. “Wandelen in groepsverband is niet alleen gezond, maar ook ontzettend gezellig”, zegt Marco Straatman. “Dat slaat aan. In 2016 begonnen we met één kleine groep, nu hebben we drie groepen. Voor veel deelnemers is het een stimulans als ze
met anderen samen wandelen, een soort stok achter de deur om ook te gaan als ze
misschien een keer minder zin hebben.”

Conditie
Om mee te wandelen hoef je zeker geen diabetes of een andere aandoening te hebben. Gewoon lekker in beweging willen zijn in je eigen tempo is ook een goede reden om mee te doen. De deelnemers zijn afkomstig uit bijna elke leeftijdscategorie. De afstand die ze afleggen is afhankelijk van hun wensen en conditie.
“Wandelen is een heel goede manier om aan je gezondheid te werken”, zegt Monique
Vreeken, praktijkondersteuner huisarts en diabetesverpleegkundige bij huisartsenpraktijk
Eedenburgh. “Regelmatig bewegen helpt aantoonbaar tegen diabetes, hoge bloeddruk, een
te hoog cholesterol gehalte en andere kwalen.”
Marco Straatman vult aan: “En je zit ook nog eens wat van je eigen stad en omgeving. Mij
valt elke avond weer op hoe ontzettend mooi Hilversum eigenlijk is.”

Wie nog mee wil wandelen, kan zich op maandagavond om kwart voor zeven melden bij Medisch Centrum de Eedenburgh aan de Frederik van Eedenlaan 13 in Hilversum. Deelname is gratis. Wel is het handig om vooraf even met Marco Straatman te overleggen over de meest geschikte afstand.