Wandel Challenge Hilversum

Kom naar de gratis informatiebijeenkomst!

Dit jaar wordt in Hilversum voor de vierde keer de Hilversum Wandel Challenge georganiseerd in de periode april t/m september. Deelnemers zijn onder andere mensen met Diabetes, een cardiovasculair risico of overgewicht. De Hilversum Wandel Challenge is onderdeel van de Nationale Diabetes Challenge van de Bas van de Goor Foundation die in 2014 gestart is voor met name mensen met Diabetes. De laatste jaren richt de foundation zich op een bredere doelgroep.

De Hilversum Wandel Challenge is een initiatief van de eerstelijns samenwerkingsverbanden in Hilversum (SEHZ, Casa Cura en Stichting Eerste lijn zorg Hilversum over het Spoor) in samenwerking met de buurtsportcoaches in Hilversum.

Onderzoek naar de ervaringen onder de deelnemers laat zien dat zij deelname aan de Challenge als zeer positief ervaren. Men voelde zich fitter, glucosewaarden dalen, gewicht en bloeddruk dalen en het medicatiegebruik vermindert. Verder blijkt dat het merendeel van de deelnemers ook na de challenge actiever blijft en zich vaak weer aanmeldt voor een challenge in het jaar daarop.

Wat houdt de challenge in?

De Wandel Challenge is een laagdrempelige persoonlijke uitdaging om een actievere leefstijl te bereiken door elke week in een groep te gaan wandelen om uiteindelijk na de challengeperiode vier dagen achtereen een flinke afstand te kunnen lopen. Het wandelen in een groep op een vaste avond in de week werkt stimulerend om ook op andere dagen, alleen of met bekenden, te wandelen.

De wandelgroep wordt begeleid door ervaren oud-deelnemers, praktijkondersteuners of fysiotherapeuten.

Afhankelijk van het aantal deelnemers zullen wandelgroepen worden samengesteld die min of meer dezelfde afstand kunnen lopen.

In september zal de challenge worden afgesloten met een vierdaagse en een landelijke afsluiting op zaterdag 28 september in Den Haag.

Belangrijke data rondom de Wandel Challenge

Informatiebijeenkomst
Datum: Maandag 4 maart 2019
Tijd: 19.30 uur
Locatie: Bethlehemkerk, Loosdrechtseweg 263 Hilversum

Testdag
Datum: Zaterdag 16 maart 2019
Tijd: 10.00 uur – 14.00 uur
Locatie: Korfbalvereniging Hilversum, Sportpark Crailoo 4 Hilversum

Men krijgt dan een lichte conditietest en daarnaast worden ook gewicht, middelomvang en bloeddruk gemeten. Aan het einde van de challenge zal dit opnieuw gemeten. Deelnemers krijgen een logboekje om zo ook zelf bij te houden wat de vorderingen zijn die zij maken.

Enthousiast? Schrijf u in en loop mee!

Bent u enthousiast geworden over de Wandel Challenge? Schrijf u dan vandaag nog in voor de Wandel Challenge Hilversum 2019 via de Nationale Diabetes Challenge van de Bas van de Goor Foundation. Klik op onderstaande button en schrijf u in. Op deze pagina leest u tevens meer informatie over de Challenge.

Wanneer start de challenge

De eerste wandelingen starten op 1 april. Er zullen meerdere startlocaties zijn en hierover krijgen de deelnemers na de informatie-avond meer informatie. Daarnaast kunnen deelnemers ook meedoen met de verschillende andere wandelinitiatieven die onder andere door de buursportcoaches en Versa Welzijn worden georganiseerd.

Wandelniveaus
Er zijn 3 wandelniveaus: basis, gemiddeld en gevorderd. Deze groepen hebben elk een eigen tempo en lopen een bepaalde afstand. Tijdens de eerste wandeltocht op 9 april bekijken we in welke groep u het beste past. U kunt altijd wisselen van groep.
Op de maandagavond streven we tijdens deze maanden naar:
– basis 5 km
– gemiddeld 7,5 km
– gevorderd 10 km (dit niveau heeft een wat sneller looptempo)

Als u vaker in de week gaat wandelen, is het ook haalbaar om meer kilometers te gaan wandelen en kunt u op de slotdag misschien wel 10 km aan.

Vertrekpunten
Het vertrekpunt voor de training wisselt elke week en wordt vooraf aan u doorgegeven door de organisatie. De routes worden uitgestippeld in Hilversum en omstreken. Af en toe kan er ook meegedaan worden met uitgezette wandelevenementen in het Gooi (5, 10 en 15 km). Bijvoorbeeld 1 van de dagen van de Gooise vierdaagse, avondvierdaagse of een andere tochten in Lage Vuursche en Baarn.

Eigen risico
U loopt op eigen risico. Weet u niet zeker of het verstandig is als u mee gaat wandelen, raadpleeg dan vooraf uw huisarts. Iedereen is verplicht om een reflectie/veiligheidsvest te dragen als het donker is.

Nationale Diabetes Challenge

De Nationale Diabetes Challenge (NDC) is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation (BvdGF). Met de NDC wil de BvdGF een structurele bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van mensen met diabetes in Nederland.

Enthousiast? Schrijf u in en loop mee!

Bent u enthousiast geworden over de Wandel Challenge? Schrijf u dan vandaag nog in voor de Wandel Challenge Hilversum 2019 via de Nationale Diabetes Challenge van de Bas van de Goor Foundation. Klik op onderstaande button en schrijf u in. Op deze pagina leest u tevens meer informatie over de Challenge.

Ervaringsverhaal Sharida Mohamedjoesoef

‘Alleen daar waar je voet was, ben je ook werkelijk geweest’, aldus de beroemde Duitse schrijver Wolfgang Goethe. En ik maar denken dat ik allerlei mooie streken in Nederland al van A tot Z kende. Niet volgens deze definitie. Eind 2014 komt daar verandering in. Het is aan de rafelranden van de dag als ik in mijn eentje in de wachtkamer van de huisarts zit te wachten tot mijn naam wordt omgeroepen. Uit verveling bekijk ik van alles wat er aan de muur hangt. Ineens valt mijn oog op een advertentie om mee te doen aan de Diabetes Challenge. Mijn ogen schieten over de regels en ik lees nergens iets wat een belemmering zou kunnen opwerpen. Het enige wat ik moet doen is tenminste 1x in de week in de avond met een groep mensen gaan wandelen. En toch twijfel ik. Ik heb namelijk geen diabetes en wandelen staat nou ook niet bepaald in mijn top tien van favoriete vrijetijdsbestedingen. Deze twijfel is echter van korte duur. Diezelfde avond nog stuur ik een mail naar een van de organisatoren in Hilversum, waarbij ik gemakshalve maar verzwijg dat ik geen wandel-DNA heb. Waar ik wel eerlijk over ben is dat mijn moeder diabetes heeft, net als veel andere familieleden. Mijn overgewicht maakt de zaken er bepaald niet rooskleuriger op.

sehz_diabeteschallenge_fotobijervaringsverhaal_sharida_2018

En dus begin ik in januari 2015 met de eerste maandagavondwandeling. We starten om 18.45 uur bij de huisartsenpraktijk en we zijn nog voor het achtuurjournaal thuis. Slechts 3 km gelopen en volledig buiten adem. Het tempo ligt hoog en ik vraag me serieus af of ik dit wel kan bijbenen. Maar ik blijf komen. De dagen beginnen te lengen evenals de afstanden en we verruilen de Hilversumse straten voor de prachtige bossen en heidevelden.

Toch vind ik wandelen nog steeds niet echt leuk. De eerste zes tot zeven maanden loop ik zoals ik het zelf noem ‘op wilskracht’. En ook met het gewichtsverlies wil het niet vlotten. Dit alles verandert drastisch als ik naast onze wekelijkse maandagavondwandelingen ga meedoen aan georganiseerde wandeltochten. In rap tempo vliegen de kilo’s ervan af, wat het wandelen alleen maar gemakkelijker en leuker maakt.

Ik heb – ruim drie jaar verder – een grote liefde voor het wandelen ontwikkeld.

Ik kan er lang en breed over praten, maar feit is dat ik in allerlei opzichten reusachtig veel baat heb gehad bij het wandelen. Van de waardevolle gesprekken met mijn medewandelaars tot het ontdekken van allerlei mooie plekjes in Hilversum en omgeving. En ook nog spelenderwijs bijna 10 kg kwijtgeraakt.

Maar misschien is het belangrijkste wel iets heel anders geweest: ik heb – ruim drie jaar verder – een grote liefde voor het wandelen ontwikkeld. Zo heb ik twee keer meegedaan aan de Heuvellandvierdaagse in zuid Limburg, heb ik een mooie wandeltocht ondernomen in het Libanongebergte (ja, ook daar is het mooi wandelen) en liep ik 20 km tijdens het Soester wandelweekend. Voor 2019 staat er de zogeheten Ultra Challenge op stapel aan de Engelse zuidkust, wat erop neerkomt dat ik in twee dagen iets meer dan 50 km loop. En dat voor iemand die drie jaar eerder met veel pijn en moeite 3 km liep. Was het niet Hippocrates die zei: ‘wandelen is het beste medicijn.’ Voor mij in elk geval wel.