Wandel Challenge Hilversum

Wandel Challenge Hilversum

Door de coronamaatregelen kan de Nationale Diabetes Challenge 2020 helaas niet doorgaan. Gelukkig mag je er wel gewoon alleen of met je gezin op uit trekken voor een wandeling! En zijn er een heleboel andere manieren om ook nu (binnen) in beweging te blijven. Bekijk de video van Bas van de Goor en ontdek bijvoorbeeld de beweegkaart verderop op deze pagina.

Samen thuis in beweging

In deze Corona tijd is het soms best een uitdaging elke dag voldoende te bewegen. Online zijn genoeg trainingen te vinden, maar de Bas van de Goor Foundation wil jou iets aanbieden wat je ook zonder mobiel of laptop kunt gebruiken. Daarom hebben zij samen met SamenGezond een beweegkaart met oefeningen voor thuis gemaakt. Print de kaart uit, hang ‘m op en blijf bewegen!

Ervaringsverhaal Sharida Mohamedjoesoef

‘Alleen daar waar je voet was, ben je ook werkelijk geweest’, aldus de beroemde Duitse schrijver Wolfgang Goethe. En ik maar denken dat ik allerlei mooie streken in Nederland al van A tot Z kende. Niet volgens deze definitie. Eind 2014 komt daar verandering in. Het is aan de rafelranden van de dag als ik in mijn eentje in de wachtkamer van de huisarts zit te wachten tot mijn naam wordt omgeroepen. Uit verveling bekijk ik van alles wat er aan de muur hangt. Ineens valt mijn oog op een advertentie om mee te doen aan de Diabetes Challenge. Mijn ogen schieten over de regels en ik lees nergens iets wat een belemmering zou kunnen opwerpen. Het enige wat ik moet doen is tenminste 1x in de week in de avond met een groep mensen gaan wandelen. En toch twijfel ik. Ik heb namelijk geen diabetes en wandelen staat nou ook niet bepaald in mijn top tien van favoriete vrijetijdsbestedingen. Deze twijfel is echter van korte duur. Diezelfde avond nog stuur ik een mail naar een van de organisatoren in Hilversum, waarbij ik gemakshalve maar verzwijg dat ik geen wandel-DNA heb. Waar ik wel eerlijk over ben is dat mijn moeder diabetes heeft, net als veel andere familieleden. Mijn overgewicht maakt de zaken er bepaald niet rooskleuriger op.

sehz_diabeteschallenge_fotobijervaringsverhaal_sharida_2018

En dus begin ik in januari 2015 met de eerste maandagavondwandeling. We starten om 18.45 uur bij de huisartsenpraktijk en we zijn nog voor het achtuurjournaal thuis. Slechts 3 km gelopen en volledig buiten adem. Het tempo ligt hoog en ik vraag me serieus af of ik dit wel kan bijbenen. Maar ik blijf komen. De dagen beginnen te lengen evenals de afstanden en we verruilen de Hilversumse straten voor de prachtige bossen en heidevelden.

Toch vind ik wandelen nog steeds niet echt leuk. De eerste zes tot zeven maanden loop ik zoals ik het zelf noem ‘op wilskracht’. En ook met het gewichtsverlies wil het niet vlotten. Dit alles verandert drastisch als ik naast onze wekelijkse maandagavondwandelingen ga meedoen aan georganiseerde wandeltochten. In rap tempo vliegen de kilo’s ervan af, wat het wandelen alleen maar gemakkelijker en leuker maakt.

Ik heb – ruim drie jaar verder – een grote liefde voor het wandelen ontwikkeld.

Ik kan er lang en breed over praten, maar feit is dat ik in allerlei opzichten reusachtig veel baat heb gehad bij het wandelen. Van de waardevolle gesprekken met mijn medewandelaars tot het ontdekken van allerlei mooie plekjes in Hilversum en omgeving. En ook nog spelenderwijs bijna 10 kg kwijtgeraakt.

Maar misschien is het belangrijkste wel iets heel anders geweest: ik heb – ruim drie jaar verder – een grote liefde voor het wandelen ontwikkeld. Zo heb ik twee keer meegedaan aan de Heuvellandvierdaagse in zuid Limburg, heb ik een mooie wandeltocht ondernomen in het Libanongebergte (ja, ook daar is het mooi wandelen) en liep ik 20 km tijdens het Soester wandelweekend. Voor 2019 staat er de zogeheten Ultra Challenge op stapel aan de Engelse zuidkust, wat erop neerkomt dat ik in twee dagen iets meer dan 50 km loop. En dat voor iemand die drie jaar eerder met veel pijn en moeite 3 km liep. Was het niet Hippocrates die zei: ‘wandelen is het beste medicijn.’ Voor mij in elk geval wel.