Handmassages tegen eenzaamheid in Hilversum Zuid

Geplaatst door: Davy

Home > Activiteiten > Project: Handmassages, een wijkaanpak tegen eenzaamheid

Vanuit de visie dat liefdevolle aanraking (via handmassage) een goed instrument is om contact te maken met eenzame ouderen, is in 2018 in Hilversum de pilot ‘handmassage tegen eenzaamheid’ gestart. In het project wordt een handmasseur gekoppeld aan een eenzame wijkbewoner. Binnen de vertrouwensrelatie die ontstaat met de handmasseur, kunnen eenzame wijkbewoners hun wensen en behoeften die hun leven plezieriger zou maken uiten bij de handmasseur.

Er zijn drie manieren waarop wijkbewoners gebruik kunnen maken van dit programma:

  • Aan huis
    De handmasseurs masseren wekelijk aan huis van een vaste wijkbewoner. De wijkbewoner is niet in staat om naar de Ontmoetingsplek te komen door bijv. immobiliteit.
  • Ontmoetingsplekken
    De handmasseurs masseren wekelijks in De Koepel en in Nieuw Kerkelanden in de vorm van een laagdrempelig verwenmoment in de gezellige huiskamer
  • Speciale dagen
    De handmasseurs masseren tijdens speciale dagen op meerdere ontmoetingsplekken in de wijk. Denk aan ‘week van de eenzaamheid’, ‘dag van de mantelzorger/vrijwilliger’ en ‘week van de verbinding’.

De pilot krijg een vervolg! 

In 2018 is er een pilot geweest, die succesvol is verlopen. Deze pilot heeft zinvolle wekelijkse contactmomenten voor eenzame wijkbewoners opgeleverd. Door het project zijn meer wijkbewoners verbonden aan het buurthuis of buurtcentrum. Wijkbewoners kunnen op een laagdrempelige manier nieuwe contacten leggen. De vrijwilligers werden op een zinvolle manier geworven, het aanbieden van de scholing ‘Handmassage’ bleek een goede factor.

Het project heeft in februari 2019 een vervolg gekregen, waarbij gesignaleerde behoeften/signalen van eenzame wijkbewoners meer systematisch worden gerapporteerd aan het netwerk 1216. Op basis hiervan worden interventies op maat ingezet.

Waar vinden de massages plaats?

Kent u iemand die eenzaam is, of zou u zelf graag meer sociale contactmomenten opbouwen in uw buurt. Wekelijks zijn er op verschillende momenten handmasseurs in Nieuw Kerkelanden.

Nieuw Kerkelanden, stilteruimte, begane grond
Maandagochtend – 10:00 tot 12:00 uur.
Maandagmiddag – 15:00 tot 17:00 uur.

Nieuw Kerkelanden, stilteruimte, 2e verdieping
Woensdagavond – 19:00 tot 20:00 uur.
Donderdagmiddag – 10:00 tot 12:00 uur.

Het reserveren van een handmassage kan door te bellen naar 088-0224788 of stuur een mail naar evenementen@unitycare.nl.